Avatar του edulll3

από

«Αριστεία»: προσπάθεια ανάδειξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων

27/11/2015 στο Έρευνα/ Καινοτομία, Ιστορίες Επιτυχίας

epedvm_logoΓίνεται τελικά σοβαρή δουλειά στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Θέλοντας να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα και να προβάλλουν το θετικό αντίκτυπο του ακαδημαϊκού και επιστημονικού έργου που παράγεται στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο Ν. Αχιλλεόπουλος και η ομάδα του ΙΤΥΕ «Διόφαντος» σχεδίασαν την πλατφόρμα της «Αριστείας».

Κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 κρίθηκε αναγκαία η χρηματοδότηση της «Αριστείας» με σκοπό την ανάδειξη με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο των βραβευμένων δραστηριοτήτων στο χώρο της διδασκαλίας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της προσφοράς των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

excellence_logo_final_bordeux

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως υπήρχε πράγματι η ανάγκη να δημιουργηθεί η πλατφορμα. Περίπου 5.000 – 6.000 χρήστες επισκέπτονται κάθε μήνα το site, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 50% του κοινό προέρχεται από το εξωτερικό.

Υποστήριξη του Έργου

Οι δράσεις της «Αριστείας» όμως, δεν σταματούν στην απλή συσσώρευση πληροφοριών σε μία πλατφόρμα. Όπως μας ανέφερε ο κ. Αχιλλεόπουλος, στο πλαίσιο της ίδιας χρηματοδότησης και με σκοπό την περαιτέρω προβολή ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημιουργήθηκαν δεκάλεπτα video. Τα video αυτά έχουν τη μορφή μίνι – ντοκιμαντέρ για επιλεγμένες παρουσιάσεις σε δύο εκδόσεις (ελληνικά και με υπότιτλους στα αγγλικά). Τα βίντεο προβάλλονται επίσης στο κανάλι της Αριστείας στο YouTube, καθώς και στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Η πλατφόρμα της «Αριστείας» αξιοποιείται επίσης για networking, τόσο από τις ομάδες που έχουν λάβει τη διάκριση, καθώς έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τη δουλειά τους, όσο και από ανθρώπους της αγοράς που ενδιαφέρονται για τα ερευνητικά κυρίως έργα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η ομάδα του ΙΤΥΕ «Διόφαντος» έχει βοηθήσει τις ομάδες, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν επικοινωνιακά, ή  κάποιες ερευνητικές ομάδες με ειδικό υποστηρικτικό κείμενο για πατεντάρισμα, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.

Δράσεις με εξωστρέφεια

Το 2012 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», με σκοπό την παρουσίαση των επιτευγμάτων έως τότε, την αναγνώριση της συνεισφοράς όλων των συντελεστών της, καθώς και τη θεσμοθέτηση και την ανάπτυξη κουλτούρας Αριστείας στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Επιπλέον, μέσα στο 2015, η πλατφόρμα της Αριστείας συμμετείχε στο Athens Science Festival και το Thessaloniki Science Festival, εκδηλώσεις του Βρετανικού Συμβουλίου και του εκπαιδευτικού οργανισμού «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Η «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» συμμετείχε με την προβολή video των δράσεων αριστείας, ειδικά workshop και panel ανοιχτής συζήτησης με το κοινό.

Διαδικασία αξιολόγησης

Στο σημείο αυτό ίσως να αναρωτηθεί κανείς αν είναι πράγματι αξιοκρατικές οι διαδικασίες καταχώρησης μίας δράσης στην πλατφόρμα Ο κ. Αχιλλεόπουλος μας διαβεβαιώνει πως τα κριτήρια είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Συγκεκριμένα, για την προβολή τους, οι ομάδες ή τα άτομα καταθέτουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η αίτηση αυτή κρίνεται από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου από το οποίο προέρχονται οι αιτούντες καθώς και από το Εθνικό Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ακολουθώντας αυτές τις διαδικασίες, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600 «Αριστείες», οι οποίες έχουν εκδοθεί και σε έντυπο βιβλίο. Χρήσιμα infographics σχετικά με τις διακεκριμένες δράσεις που έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί μπορείτε να βρείτε εδώ.

«Θαλής» και «Αριστεία»

Στο πλαίσιο της ίδια χρηματοδότησης, η ομάδα του ΙΤΥΕ «Διόφαντος» προχώρησε στη δημιουργία μίας ακόμη πλατφόρμας: του «Θαλή». Ο «Θαλής» αποτελεί την «Αριστεία» σε εξέλιξη. Στόχος της πλατφόρμας είναι, να αποτελέσει κεντρικό σημείο ενημέρωσης για το σύνολο των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Θαλής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», συμβάλλοντας ενεργά στην ευρεία διάχυση των αποτελεσμάτων.

Η πλατφόρμα αποτελεί ελληνική πρωτοπορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συστηματικά η προβολή σημαντικού ερευνητικού έργου κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του. Χρησιμεύει και πάλι στη δικτύωση των ερευνητών. Αυτό πιστοποιείται καθώς, αν και το περιεχόμενο της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο για τον απλό χρήστη, εντούτοις, έχει 5.000- 6.000 επισκέψεις το μήνα, με πάνω του 60% των χρηστών να προέρχονται από το εξωτερικό.

Η οριζόντια πράξη με τίτλο «Ψηφιακό Αποθετήριο και ολοκληρωμένο σύστημα για την ανάδειξη της Αριστείας στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιχ. Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
Δράση: Ψηφιακό Αποθετήριο και Ολοκληρωμένο Σύστημα Αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 341280
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Δικαιούχος: ΙΤΥΕ «Διόφαντος»
Διάρκεια: 01-Απρ-11 έως 31-Δεκ-15
Π/Υ: 2.314.920,12 €

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.