Avatar του edulll3

από

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης: Μία υποστηρικτική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων

28/11/2015 στο Ενήλικας/ Διά Βίου Μάθηση, Ιστορίες Επιτυχίας

epedvm_logo
Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, στα πλαίσια της ενίσχυσης της δια βίου εκπαίδευσης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η πράξη «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας», στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2007-2013. Δικαιούχος του έργου είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Μερικοί από τους στόχους που τέθηκαν για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα ήταν η καλλιέργεια κουλτούρας δια βίου επιμόρφωσης, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και η ενίσχυση και σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας. Μέσω αυτής της πράξης σκοπός ήταν να δωθούν ισότιμες ευκαιρίες για εκπαίδευση σε μαθησιακά αντικείμενα ευρέος φάσματος.

Η πράξη “Κέντρα Δια βίου Μάθησης” υλοποιηθηκε σε περισσότερους από 200 Δήμους σε όλη τη Ελλάδα. Τα τμήματα μάθησης  (70 διαθέσιμες  θεματικές ενότητες) παρέχονται δωρεάν στους πολίτες- εκπαιδευόμενους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στη Δράμα που εχει υπάρξει δραστήριο απο την αρχή λειτουργίας του.  Παρ ΄ όλο που  η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις τον Ιούνιο του 2013, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και αποδοχή οπως φαίνεται και, μεταξύ άλλων, από τον αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

kdvm_dramas

«Η μάθηση είναι κάτι παραπάνω από το να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να φτάνεις στη κατανόηση». Το πνεύμα αυτής τηςφράσης, που δεσπόζει στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δια ΒίουΜάθησης (ΚΔΒΜ) του Δήμου Δράμας, φαίνεται ότι διατρέχει και όλες τις εκπαιδευτικές ενέργειες του.

Σύμφωνα με τον κ. Ερμόλαο Ψαριανό, Υπεύθυνο Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας, οι αιτήσεις το 2014 έφθασαν τις 2000, αριθμός διπλάσιος από το 2013. Οι συμμετέχοντες ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα 30-60 ετών, με τους περισσότερους να είναι άνω των 40 ετών και άνεργοι.

«Αιτήσεις υποβάλλουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους  αλλά και να συγχρωτιστούν με άλλους ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθούν. Στο Κέντρο δίνουμε μεγάλη βάση στη βιωματική μάθηση και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει 340 τμήματα με ενήλικες σπουδαστές όπου διδάσκεται μια πληθώρα θεματικών πεδίων: επιχειρηματικότητα, θεατρικές σπουδές, κινηματογράφος, ενώ η τουρκική γλώσσα και η εκμάθηση υπολογιστών έχουμε δει στη πράξη ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, μία άλλη σημαντική συνιστώσα στη λειτουργία του προγράμματος είναι η αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού ως εκπαιδευτές, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία».

Δράσεις με εξωστρέφεια

Όσον αφορά στις δράσεις του Κέντρου Δία Βίου Μάθησης Δράμας, η λέξη κλειδί είναι η εξωστρέφεια. Ως υπεύθυνος Εκπαίδευσης, ο κ. Ψαριανός, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Προσωπικά επιδιώκω την εξωστρέφεια σε όλα όσα κάνουμε στο πλαίσιο του προγράμματος διότι, αφενός, αυξάνει τη δυναμική του και αφετέρου, οι άνθρωποι που συμμετέχουν λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Δείχνουμε το έργο μας με κάθε τρόπο: στέλνοντας δελτία τύπου στα μέσα ενημέρωσης, συμμετέχοντας στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, δημιουργώντας βίντεο που δείχνουν το έργο των συμμετεχόντων, οργανώνοντας κοινές δράσεις με συλλόγους και φορείς, και γενικά με όποιο άλλο τρόπο μπορούμε».

Οι συμμετέχοντες από το Τμήμα Κινηματογράφου δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας 6 λεπτών, «Τα σπίρτα τωνευχών», η  οποία εχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Μουσικής, οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν το δικό τους μουσικό όργανο, ένα μπαστούνι που παράγει έναν εύηχο ήχο από όσπρια που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Η ιστοσελίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δράμας αποτελεί και αυτή έργο των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι μετά το πέρας του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος για εκμάθηση υπολογιστών, την δημιούργησαν οι ίδιοι.

Μάλιστα, δύο εκπαιδευόμενοι εφήρμοσαν επιχειρηματικά τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα«Βιολογικά Προϊόντα» και «Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα»: Άνοιξαν από κοινού τη δική τους επιχείρηση με φυσικά προϊόντα, ενώ προσανατολίζονται στη παρούσα φάση να δημιουργήσουνκαι το αντίστοιχο e-shop.

Σύμπραξη με κοινωνικούς φορείς

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δράμας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και σ΄ έναν άλλο τομέα: αυτόν της σύμπραξης με κοινωνικούς φορείς για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ . Ψαριανός: «Η εξωστρέφεια που αποτελεί οδοδείκτη για όλες τις ενέργειες του Κέντρου έχει ως στόχο να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ανθρώπους αλλά και στην τοπική κοινωνία. Μια από τις πολλές δράσεις που είχαμε οργανώσει με το Τμήμα Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ήταν η ανταλλαγή παιχνιδιών και βιβλίων που στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δράμας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ανεξάρτητα τμήματα μάθησης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως τμήματα ορθογραφίας για μετανάστες ή Παλιννοστούντες. Για άτομα τρίτης ηλικίας σε ΚΑΠΗ της Δράμας, παρέχουμε και συμβουλές υγιεινής διατροφής».

Όσον αφορά στις εντυπώσεις όσων συμμετείχαν, ο κ. Ψαριανός σημειώνει ότι είναι στο σύνολό τους θετικές: «Είναι προσωπική επαγγελματική ικανοποίηση να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να προάγουμε το δυναμικό αυτών των ανθρώπων. Αρκεί να σας πω ότι, ενώ οι συμμετέχοντες από  το Τμήμα Ιστορίας και Τέχνης έχουν τελειώσει από πέρυσι, συναντώνται εβδομαδιαία με τους εκπαιδευτές τους, συζητώντας για θέματα Ιστορίας της Τέχνης. Και φυσικά οι εκπαιδευτές μας το κάνουν αυτό αφιλοκερδώς. Επίσης, φέτος τα Χριστούγεννα είχαμε το δικό μας περίπτερο στην Ονειρούπολη με συμμετέχοντες οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία ως εθελοντές».

Από τη πλευρά του, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δράμας κρατά ζωντανή αυτή τη σχέση, διατηρώντας ένα επικαιροποιημένο αρχείο εκπαιδευόμενων, στέλνοντας σε νυν και πρώην εκπαιδευόμενους σε τακτική βάση, ενημερωτικά emails, για δράσεις και προγράμματα.

Αγαστές συνεργασίες

Το έργο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δράμας είναι αξιόλογο τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα χάρη στην ενεργητική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων, στην αποτελεσματική συνεργασία με τους εκπαιδευτές και στο προσωπικό μεράκι του κ. Ψαριανού. Επιπλέον, η αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Δράμας και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αποτέλεσε από την αρχή έναυσμα κινητοποίησης και ενθάρρυνσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό: «To ΙΝΕΔΙΒΙΜ μας βοήθησε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε το δικό μας ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ ενώ η σχέση μας με τον Δήμο Δράμας είναι πραγματικά υποδειγματική. Ο Δήμος μας παρέχει χώρους διοίκησης, εκπαίδευσης, υλικοτεχνική υποδομή και οτιδήποτε άλλο χρειαστούμε. Η αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους του Δήμου, δίνει την απαραίτητη δυναμική στα προγράμματά μας που τα αγκαλιάζουν τόσοι άνθρωποι με τη συμμετοχή τους».

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δράμας εδώ.

Επιχ. Πρόγραμμα:

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Δράση:

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ΑΠ7, 375686

Ταμείο:

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Δικαιούχος:

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) 

Διάρκεια

01-Απρ-12 έως 31-Δεκ-15

Π/Υ:

29.671.000 €

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.