Avatar του edulll3

από

Το ΠΕΓΑ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον τουρισμό στο Μουσείο Μπενάκη

28/11/2015 στο Ενήλικας/ Διά Βίου Μάθηση, Ιστορίες Επιτυχίας

epedvm_logoΠεριβάλλον εκμάθησης

Το Πρόγραμμα ΠΕΓΑ 2015 δημιούργησε ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης ανάμεσα στους διδάσκοντες, τους διδασκόμενους και το εξωτερικό περιβάλλον. Εξετάστηκαν νέες μορφές πρόσληψης γνώσης τόσο μέσω της πλατφόρμας για τα ex situ ακροτατήρια (dislocated audiences), όσο και προσωπικές επαφές με τους διδάσκοντες στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς με εργαστηριακά σεμινάρια που διοργανώθηκαν από κοινού με διδάσκοντες και εκπαιδευόμενους στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (onsite learning).

Καινοτομία

Μελετώντας τις βέλτιστες πρακτικές από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με ένα νέο τύπο καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών στον τουρισμό, που έχει βάση την πρωτογενή εμπειρία στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατέστη σαφές το ανεξάντλητο δυναμικό του πολιτισμού και αναζητήθηκαν οι βέλτιστοι τρόποι ώστε οι αξίες να μετουσιωθούν σε εμπειρία και να συνδεθούν με σημεία κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν δεξιότητες στο σχεδιασμό και τη δημιουργία τουριστικής εμπειρίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, ώστε να συνεισφέρουν μελλοντικά στη σύγκλιση της προσφοράς και της ζήτησης στον ελληνικό τουρισμό.

Βέλτιστες πρακτικές

Από μία πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών και μοντέλων διαχείρισης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς επελέγησαν ως βέλτιστες πρακτικές έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 που είχαν βραβευθεί:

  • Το «Narrative Museum. The World of Frederick II» στο Κάστρο Lagopesole, στα Βασιλικάτα Ιταλίας (Best Heritage Presentation Award SEE/B/0016/4.3/X SEE TCP BEST PRACTICE).Οι εκπαιδευόμενοι έγιναν γνώστες μίας νέας επιχειρηματικής πρακτικής και διαχείρισης των υποδομών και της εμπειρίας που βελτίωσε την επισκεψιμότητα του κάστρου από 500 επισκέπτες το 2008 σε 15.000 το 2015. Το 2015 το Μουσείο κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ιταλία και την πέμπτη θέση παγκοσμίως για την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας και της μάθησης σε περιβάλλον αναψυχής και επίσκεψης (Narrative Museum «The World of Frederick II).
  • Η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας «Charles Darwin. A man who changed his mind.» (Internationales Medien Festival Villingen Blue Genius 1st Prize Award 2013) Darwin με 8.000 downloads στο ενεργητικό του.
  • Η γκαλερί ζωντανών πορτραίτων Tuscia-Farnese με θέμα τις γυναίκες της Αναγέννησης, ως ιδιαίτερη πολιτιστική συνεισφορά που προάγει τις οριζόντιες πολιτικές της Ε.Ε (Cultural diversity, Gender equality and non-discrimination): Women of the Renaissance, επελέγη ως βέλτιστη πρακτική πολιτιστικής εμπειρίας από το ENPI CBC Black Sea Joint Operation Programme 2007-2013 // 282 MIS ECT ALECTOR.
  • Το κινητό Μουσείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης που χρηματοδοτήθηκε από το South East Europe Transnational Cooperation Programme 2007-2013 συμπεριλαμβάνει 110 μνημεία που είναι προσβάσιμα ανεξαρτήτως γεωθέσων μέσω της χρήσης κωδικών άμεσης απόκρισης. Το Μουσείο υποστηρίζεται με την χρήση εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας για χρήστες iPhone και Android, καθώς και από ένα διακρατικό παιγνίδι με διπλή εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας και απ” ευθείας σύνδεση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκπαιδευόμενοι κατέστησαν κοινωνοί της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου βάση της ελληνικής συμμετοχής στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου: PHODES BUILDING EUROPE: KNIGHTS AT WORK: 1306-1522

Επαφές με δημιουργούς

Για την καλύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενο, δημιουργήθηκε επιπρόσθετο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό με τεχνολογίες Multivision και δίτομο εγχειρίδιο. Στην διάθεση των εκπαιδευομένων για ερωτήσεις ετέθη ο δημιουργός του «Narrative Museum. The World of Frederick II Aldo Di Russo, η συνέντευξη με τον οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΠΕΓΑ.

Εργαστηριακό σεμινάριο

Το εργαστηριακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 14.02.2015 στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμμετοχή εκπαιδευομένων του ΠΕΓΑ. Η επίσκεψη άρχισε με την ξενάγηση- διδασκαλία στους χώρους του Μουσείου και ολοκληρώθηκε με το εργαστηριακό σεμινάριο. Δημιουργήθηκε ιδιαίτερο οπτικο-ακουστικό υλικό για τη συμμετοχική χρήση από τους εκπαιδευόμενους προκειμένου να διαμορφώσουν ένα νέο τουριστικό προϊόν σύμφωνα με τα ανωτέρω πρότυπα. Οι εκπαιδευόμενοι κατέθεσαν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες που καταγράφησαν από τους ίδιους σε βιντεοσυνεντεύξεις.

 

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.