Avatar του edulll3

από

Θερινά σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος: δράσεις για την ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών!

30/11/2015 στο Ενήλικας/ Διά Βίου Μάθηση, Ιστορίες Επιτυχίας, Μαθητής

epedvm_logo

Στη σύγχρονη εποχή της ευρύτερης κρίσης στη χώρα μας διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα προβολής των ανθρωπιστικών σπουδών. Με κριτήριο την καλλιέργεια διαχρονικών αξιών όπως είναι η μόρφωση, η δημοκρατία, η ανάπτυξη προσωπικότητας και η συμμετοχή στα κοινά, κρίθηκε σκόπιμη ηανάδειξη της δύναμης του παρελθόντος ως εφαλτήριο στην δημιουργία του μέλλοντος.

plato_academyΣε αυτό το πλαίσιο η πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και Καινοτόμων Ιδεών» ανέλαβε την αξιοποίηση της γνώσης μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις παιδείας και κοινωνικής δικτύωσης. Οι δράσεις του έργου απευθύνονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα, περιλαμβάνοντας την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους ενήλικες πολίτες. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2007- 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Παρακάτω παραθέτουμε την κάλυψη του φάσματος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, η οποία περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες.

Θερινά Σχολεία για Έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών λυκείων και μαθητές σχολείων της Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας.

Τα θερινά σχολεία για Έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών κλασικών και γενικών λυκείων και μαθητές σχολείων της Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας αποτέλεσαν εργαλείο ανάδειξης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επίτευγμα του προγράμματος ήταν η προσφορά δυνατότητας στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και τόπους της Ελλάδας που επηρέασαν την παγκόσμια ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Η δράση των θερινών σχολείων αποτέλεσε ουσιαστικά ένα εξερευνητικό ταξίδι στη γνώση, καθώς οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, προσκλήθηκαν να γνωρίσουν την Αθήνα και την Ελλάδα του σήμερα. Η εκμάθηση έγινε μέσα από ελκυστικές διδακτικές μεθόδους που περιελάμβαναν ομάδες εργασίας, workshops, επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, διαλέξεις από καθηγητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανοιχτές συζητήσεις με διευθυντές μουσείων, συντηρητές έργων τέχνης, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, φωτογράφους.

Τα «Θερινά Σχολεία 2012» φιλοξένησαν με επιτυχία πενήντα (50) μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους από το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς (Ελλάδα), το Lycee Galile της Combs La Ville (Γαλλία) και το Klasična Gimnazija του Ζάγκρεμπ (Κροατία). Τα «Θερινά Σχολεία 2013» φιλοξένησαν εβδομήντα (70) μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Ροδολίβους Σερρών (Ελλάδα), το Stedelijk Gymnasium Leiden του Λέιντεν (Ολλανδία), το National High School for Ancient Languages and Cultures “St. Constantine Cyril the Philosopher” της Σόφια (Βουλγαρία), το Institut du Sacre-Coeur της Μονς (Βέλγιο) και το Frederick Douglass Academy της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Τα «Θερινά Σχολεία 2014» φιλοξένησαν εβδομήντα (70) μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους από το Instituto de Ensenanza Secundaria “ALBA LONGA” της Γρανάδας (Ισπανία), το Adelaide High School Principal της Αδελαΐδας (Αυστραλία), το Yu Xin School (attached to the Capital Normal University) του Πεκίνου (Κίνα), το Francis Lewis High School της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.) και από το Γενικό Λύκειο Φερών Έβρου (Ελλάδα).

Θερινό Σχολείο εφαρμοσμένης έρευνας για Έλληνες και αλλοδαπούς υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και ερευνητές

Η Ακαδημία Πλάτωνος έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη αλλοδαπών ερευνητών για τη διεξαγωγή έρευνας σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο στην Ελλάδα, επιχείρησε κάτι βαθιά καινοτόμο. Προσέλκυσε ερευνητές υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο σε θερινό σχολείο, μέσω διεθνούς πρόσκλησης και διαγωνισμούς, από τεχνολογικές και θεωρητικές κατευθύνσεις, πρόθυμους να διερευνήσουν τη σχέση της εφαρμοσμένης έρευνας με τις βασικές αρχές που την καθοδηγούν και τον τρόπο που αυτή ανατροφοδοτεί και ενίοτε ανατρέπει τις αρχές αυτές. Το θερινό σχολείο υλοποιήθηκε για τρία έτη με διαφοροποιημένο πρόγραμμα ανά έτος, ώστε να υπάρχει εξέλιξη του προγράμματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους και με την προοπτική της καθιέρωσής του ως σημαντικού ετήσιου ακαδημαϊκού θεσμού.

Κατά τα τρία έτη υλοποίησης της δράσης, συμμετείχαν 20 περίπου φοιτητές μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου κατ’ έτος, από διάφορα μέρη του κόσμου και όχι μόνο την Ευρώπη. Σε κάθε έτος δίδαξαν περίπου 15 καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των ειδικών θεμάτων και των κλασικών σπουδών, πέρα από τις ώρες των καθημερινών σεμιναρίων, διοργανώθηκαν εργαστήρια με ειδικούς ερευνητές, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ειδικούς χώρους, ιδρύματα και αρχαιολογικούς χώρους,.

Θερινά Σχολεία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Plato Academy summer school

Η δράση αυτή συνέβαλλε στην αξιοποίηση της πολιτισμικής παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδας, ενώ παράλληλα στόχευσε στη σύνδεση της θεωρητικής προσέγγισης του αρχαίου ελληνικού δράματος (φιλοσοφική, φιλολογική, θεατρολογική και αρχαιολογική) με τη σκηνική πράξη και τα πρόσφατα επιτεύγματά της. Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις κύκλοι θερινών μαθημάτων, με θεματικό άξονα το αρχαίο δράμα, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε φοιτητές θεατρικών και κλασικών σπουδών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και υποψήφιους διδάκτορες θεατρικών και κλασικών σπουδών από την Ελλάδα και την Ευρώπη με στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τη φιλοσοφία, την ανάπτυξη του στοχασμού, της κριτικής ικανότητας και την ενίσχυση της προσωπικής τους καλλιέργειας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων μάθησης που στηρίζονται στην υλοποίηση επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων σε χώρους πολιτισμού με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, την εποικοδομητική ενασχόληση των φοιτητών με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, στο ευρύτερο πνεύμα της «Ακαδημίας Πλάτωνος», την παρουσίαση/γνωριμία της σύγχρονης Ελλάδας και των ανθρώπων της, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών περιοχών, ως αφετηρία προσέγγισης της γνώσης και εναλλακτικών τρόπων μάθησης. Η διάρκεια του κάθε κύκλου ορίστηκε σε δύο εβδομάδες ετησίως και πραγματοποιείται στο Λαύριο και την Επίδαυρο κατά τους θερινούς μήνες κάθε έτους με τη συμμετοχή 20 περίπου φοιτητών. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών (κλασικοί φιλόλογοι, θεατρολόγοι, ιστορικοί της φιλοσοφίας) από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και σκηνοθετών, ηθοποιών, μεταφραστών, κριτικών της εγχώριας και διεθνούς σκηνικής πρακτικής. Επίσης να σημειωθεί η διοργάνωση του 3ο Θερινού Σχολείου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 με τη συνδρομή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο συμμετείχε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης.

Θερινό Σχολείο Νεοελληνικών Σπουδών

Η δράση «Θερινό Σχολείο Νεοελληνικών Σπουδών», η οποία διοργανώθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί την ενίσχυση της γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας. Απώτερος στόχος ήταν η διάχυση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και του πολιτισμού διεθνώς, καθώς και η ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική γλώσσα από διδακτικό προσωπικό του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιέλαβαν τα εξής αντικείμενα: Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Νεοελληνική Ιστορία, Νεοελληνική Τέχνη καθώς και ειδικό σεμινάριο για τους διδάσκοντες στις νέες μεθόδους διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από ειδικούς καθηγητές σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα (για παράδειγμα Βυζαντινό Πολιτισμό, Αρχιτεκτονική.) καθώς και για τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας.

Εκτός από τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν σε διαδραστικό επίπεδο εκπαιδευτικές επισκέψεις με μαθήματα σε μουσεία, αρχαιολογικούς και άλλους χώρους με στόχο την ουσιαστικότερη και πληρέστερη γνώση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Όπως διαπιστώνεται από την περιγραφή της υλοποίησης των παραπάνω, οι στόχοι της «Ακαδημίας Πλάτωνος» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» επιτεύχθηκαν αναδεικνύοντας έμπρακτα τη σύνδεση της ιστορίας με τη σημερινή Αθήνα και την αξία της ανθρωπιστικής παιδείας στη σύγχρονη εποχή.

Στα πλαίσια της ίδιας χρηματοδότησης υλοποιήθηκαν και τα εξής υποέργα: α) Εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια στα σχολεία της Α΄/Β΄ θμιας εκπαίδευσης με τη μέθοδο project και την εφαρμογή βιωματικής μάθησης, β) Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και διαδραστικών εφαρμογών για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γ) Υποτροφίες μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, δ) Ανάπτυξη Ψηφιακού Αποθετήριου, ε)Ατλαντίδα.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.